Viidesluokkalaisten keskiaikaretket: Savusauna

Viidesluokkalaiset ovat saaneet mahdollisuuden tutustua keskiaikaan lähempää, nimittäin he ovat päässeet retkille kaikkialle keskiaikaan liittyen, ja nyt itse savusauna-asiaan.

Tyttöjen savusaunavuoro oli maanantaina 24.11. Savusauna oli niin suosittu, joten henkilöt, jotka pääsivät sinne arvottiin, ja olin yksi niistä onnekkaista.

Lähdimme koululta klo 12, ja palasimme koululle jotakin klo 15.30. Pian paikalle tulemisen jälkeen (siis retki oli Kuusijärvellä ja savusauna oli niin pieni) ryhmä jaettiin kahtia, A- ja B- luokkalaiset. Ensin savusaunaan meni A-luokkalaiset, johon minä kuulun, B-luokkalaiset taas menivät sillä välin sähkösaunaan. Aluksi kun menimme ilman opettajaa, etsimme saunaa, menimme väärään saunaan aluksi. Katto oli täynnä savua. Yksi ystäväni sanoi: ” Toi näyttää ihan siltä että kun me mennään istumaan tonne niin sit yhtäkkii puff meil ei enää oo päitä”: Sitten opettajamme tuli paikalle ja sanoi, että tämä on väärä sauna, sitten menimme oikeaan saunaan. Siellä kirveli aluksi silmiä ja se haisi pahalle, no siihen tottuu. Sen jälkeen oli jännittävin hetki, kun me menimme uimaan avantoon. Se olisi muuten ollut jäässä, jos pieni kone ei olisi pitänyt sitä liikkeessä. Vesi oli jäätävää.

Tuntui kuin olisin kangistunut, no niin siinä kyllä hiukan kangistui. Oli meidän vuoro mennä sähkösaunaan. Olimme lyöneet edellisenä päivänä Alepassa vetoa, että kuka menee veteen, jos ei mene, niin on molemmille tikkarin velkaa, ystäväni ei mennyt, siis osaan ottajia vedossa oli kolme. Yksi ei mennyt, joten tikkarit velkaa. Ai niin: kun menimme Kuusijärvelle, ystäväni löysi maasta kympin. Eikä kukaan tuntenut omakseen, joten hän sai pitää sen. Lopulta palasimme koulullemme ja menimme koteihimme

Nyt haastattelen ystävääni, joka myös oli siellä.

Oliko hauskaa? -Oli mutta vesi oli niin kylmää.

Millaista savusaunassa mielestäsi oli? -Oli vähän pelottavaa kun katossa leijaili savua, ja siellä oli nokea.

Menitkö uimaan? -Joo.

Jos menit uimaan, niin montako kertaa menit? -Kaksi, koska ensiksi menin vain puoliksi, sitten kunnolla.

Mikä oli mielestäsi parasta? Se kun oli tullut vedestä, niin veri kiersi niin hyvin.

Oletko tyytyväinen kun pääsit retkelle? -Joo, erittäin.

Saana